16 Haziran 2013 Pazar

U-20 Dünya Kupası | Bu Çocuklar Olur

Marco Bueno | Meksika

94 doğumlu olan ve ülkesinin Pachuca takımında forma giyen Bueno, Meksika'da 'gelecek vaadeden yıldız' statüsünde değerlendiriliyor. İki yıl önce, U-17 Dünya Kupası'nın tozunu atan genç golcü, ülkesinin o turnuvayı şampiyon olarak tamamlamasında büyük rol oynamıştı. Önemli bir vitrin olan bu turnuva öncesi, Liverpool'un dikkatini çoktan çekmeyi başardı bile.

Bir forvet için fizik ve boy olarak gerekli ölçülerde olmasa bile, tekniği ve top sürme özellikleriyle bu dezavantajını kapatabiliyor Bueno. Adam eksiltme gibi önemli bir unsuru, doğuştan gelen hızıyla perçinleyen genç Meksikalı, bu turnuvada nispeten favori gözüken takımının en önemli oyuncuları arasında.

Diego Laxalt | Uruguay

Tam adıyla Diego Sebastian Laxalt Suarez, ülkesinin Defensor Sporting takımında yetişmiş bir hücum kanat oyuncusu. Ocak ayındaki U-20 Güney Amerika Şampiyonası'nın üçüncü bitiren Uruguay takımının da en önemli oyuncuları arasında bulunan Laxalt, bu turnuvada da teknik direktör Juan Verzeri'nin en önemli kozları arasında bulunuyor.

Sol kanadı etkin bir biçimde kullanabilen genç Uruguaylı, içe kat etme ve şut bakımından oldukça iyi. Genelde kanatlarda ters ayaklı oyuncuları görmeye alışmamıza rağmen Laxalt, bunun aksine sol ayağını kullanıyor. Fizik olarak da fena durumda değil. Zaten İnter'in Laxalt'ı kadroya katması da, yeteneklerinin yanında fizik kapasitesine de güvendiğinin bir göstergesi. Eğer turnuva öncesi transferi gerçekleşmeseydi, muhtelemen turnuva sonrasında çift haneli sayıları görebilirdik isminin yanında.

Not: Saçları da ilgi çekici.

Diego Rolan | Uruguay

Yaklaşık üç senedir Uruguay U-20 kadrosunda bulunan Rolan da, Laxalt gibi Defensor Sporting alt yapısının bir ürünü. Bir Santrafor olarak yetiştirilen oyuncu, son zamanlarda kanat forvet olarak da görev alarak çok yönlü olduğunu gösterdi. Boyu 1.79 olmasına rağmen fizik olarak iyi bir seviyede olan ve sürekli bu yönde gelişen Rolan, geleceğin en iyi forvetleri arasında gösteriliyor.

2012-2013 sezonu devre arası Bordeaux'ya transfer olan Rolan, gol sezgisi konusunda doğuştan gelen bir yeteneğe sahip. Golü koklamaktan ziyade, adeta içine çeken Uruguaylı forvet, defans arkası koşularda da gayet başarılı. İleride Falcao, Cavani gibi komple bir forvet olabilecek kapasiteye sahip. Şüphesiz ki bu turnuvada, Laxalt ve Nicolas Lopez ile takımın skor yükünü çekeceklerdir.

Jhon Cordoba | Kolombiya

Football Manager tabiriyle 'Pivot santrafor'  tanımının vücut bulmuş hali olan Cordoba, ülkesinin Envigado takımında yetişmiş bir oyuncu. Şu sıralar Meksika'nın Jaguares takımı için ter döken Kolombiyalı, U-20 takımı teknik direktörü Carlos Alberto'nun en önemli kozu durumunda.

Fiziğini kullanma konusunda oldukça başarılı olan dev golcü, iki ayağını da kullanabiliyor. Sırtı dönük olarak top indirebilme yetisine sahip ve bu takımı için oldukça önemli bir avantaj. Kolombiya'nın Drogbası olarak nitelendirilmesi de onun için ayrı bir mutluluk kaynağı olsa gerek. Falcao ve Jackson Martinez gibi komple bir forvet olması zor olsa da, pivot santrafor özelliklerinin yanına eklediği hız, her iki ayağını kullanabilme ve sırtı dönük oynayabilme unsurlarıyla Avrupa kulüplerinin dikkatini çekeceği kesin.

Angelo Henriquez | Şili

94 doğumlu olan Henriquez, ülkesinin Universidad de Chile takımında yetişmiş bir forvet oyuncusu. 1.80 boyunda olan genç Şilili'nin hızı ve bitiricilik seviyesi, üzerine methiyeler düzülecek seviyede. Teknik kapasitesi, hızı ve bitiricilik özelliklerini günden güne geliştiren Angelo, şu sıralar Manchester United için ter döküyor.

Kanat forvet olarak da gerektiğinde oynayabilen Henriquez, geçen sezonun ikinci yarısını Wigan'da geçirdi ve sekiz maça çıktı, bir gol kaydetti. Premier Lig için şimdilik 'toy' kalsa da, Şili U-20 takımı için çok önemli bir konumda. Takımın yegane golcüsü olarak görülen Şilili'yi, David Moyes'un gelecek sezon kadroya alıp almayacağı da bu turnuvadaki performansı sonucu belli olabilir.


Jose Villarreal | ABD

93 doğumlu olan Villarreal, rakipler için önemli bir tehdit. 1.72'lik boyuna sığan birçok özelliğiyle forvet arkası pozisyonu için biçilmiş kaftan olan genç ABD'li, şu sıralar LA Galaxy forması giyiyor. Bu sezon da yaklaşık 19 maça çıkan oyuncu, üç gol attı. Forvet arkası ofansif orta saha oynamakla birlikte, ikinci forvet olarak da görev alabiliyor ara sıra Jose.

Hızını ve çabukluğunu etkin bir biçimde kullanan Villarreal'in bir başka önemli özelliği de şutları. Uzaktan şutları oldukça isabetli ve sert gönderebiliyor ve ceza yayından kaleye gönderdiği şutlar adeta 'cezalandırıcı' olarak tanımlanabilir. Bileklerine de gayet hakim görünüyor ancak bazı eksiklikleri var; Oyun görüşü konusunda sıkıntılar mevcut ve top dağıtımı konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşayabiliyor. Fakat, bunları genç olmasına verebiliriz. İleride bu eksik tarafını da geliştirirse, bol sıfırlı sözleşmelere imza atıp takımına para kazandırabilir.

Aminu Umar | Nijerya

Bu yıl Cezayir'de düzenlenen U-20 Afrika Şampiyonası'nın gol kralı olan Aminu Umar, Nijerya'nın U-20 Dünya Kupası'ndaki en büyük kozu. Ele avuca sığmayan 19 yaşındaki golcü, inanılmaz bir hıza ve dar alanda bir anda hareketlenme özelliklerine sahip. Halen ülkesinin Wikki Tourists takımında forma giyse de, turnuva sonrası muhtemelen İsviçre kulüplerinden birine transfer olacaktır. Sonraki durağı da bol sıfırlı bonservis bedeliyle 3-4 sene içinde Avrupa'nın önde gelen ligleri olur..

Şimdiden turnuvanın gol krallığı için adaylığını koyan Umar,  süratinin yanında yere de sağlam basıyor. Top sürerken kolay kolay denge sıkıntısı yaşamıyor ve nispeten iyi fiziğiyle topu saklayabiliyor. Ara sıra maç içinde fizik olarak düşse de, ileriki yıllarda aşılamayacak bir eksi yön değil bu.

Ross Barkley | İngiltere

Bu turnuva için İngiltere özelinde parlak şeyler söylemek pek olası değil. Ancak kadroda bir oyuncu oldukça sivriliyor(boyuna vurgu yapmıyorum); Ross Barkley. Birçok pozisyonda oynayabilecek kapasiteye sahip olsa da, daha çok orta sahanın merkezinde görev alan genç İngiliz, Everton takımının Rooney'den sonra yetiştirdiği en önemli oyunculardan biri.

Son dönemde ağır bir sakatlık geçirse de, bu turnuvada kendini bulup tekrar yükselecektir Ross. Tim Cahill'in de sürekli olarak övdüğü bir isim olan Barkley'nin oyun görüşü ve pas yeteneği mükemmele yakın durumda. Bir orta saha oyuncusunun mutlaka edinmesi gerektiği 'sakinlik' unsurunun gençler arasında vücut bulmuş hali kendisi. Topu dağıtırken, pas kanalı ararken hiç telaş yapmıyor ve çok iyi bir biçimde paslarını gönderiyor. Boyunun ve fiziğinin de kendine olan güvenini sağlamlaştırdığını düşünüyorum. Skora katkı konusunda da önemli meziyetleri bulunan Barkley için 'Everton'ın Gerrard'ı' demek yanlış olmaz aslında.

Saleh Gomaa | Mısır

Mısır'ın, Cezayir'de düzenlenen U-20 Afrika Şampiyonası'nı kazanmasında en büyük rolü üstlenen Gomaa, rakipler için komple bir tehdit durumunda. O turnuvanın da oyuncusu seçilen 20 yaşındakı Mısırlı, Ülkesinde ''Mısır'ın İniesta'sı'' olarak görülüyor. U-20 Dünya Kupası'nda takımının en büyük silahı olan Gomaa, A Milli seviyesinde de siftah yapmış durumda.

 Ülkesinde ENNPI forması giyen Gomaa, bir ofansif orta saha ve orta saha merkez oyuncusu. Hızı, çabukluğu, top sürme becerisi, oyun görüşü, ara pasları ve defans arkası uzun topları ile U-20 Dünya Kupası'nda rakiplerin korkulu rüyası olacabilecek seviyede. Bu meziyetlerinin yanında uzaktan etkili şutları ve rakip defansı merkezden çalımlarla delebilme gibi önemli özellikleri bünyesinde barındırıyor. Geleceğin en büyük yıldızları arasında gösterilen Gomaa'yı, turnuva sonrası Avrupa kulüplerinden birinde kesin olarak göreceğimizi düşünüyorum.

İgor Lichnovsky | Şili

Yetiştirdiği birçok yıldız oyuncuyla Avrupa takımlarının radarında bulunan Universidad de Chile takımının bir başka ürünü de İgor Lichnovsky. Halen yetiştiği takımda forma giyen İgor, inanılmaz bir soğukkanlılığa sahip. Bir stoper için bu özelliğin ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, 18 yaşındaki bir stoper için harikulade bir artı bu.

Soğukkanlılığının yanında, yaşına göre olgun oyunu ile öne çıkan İgor, oyun bilgisi, pozisyon alması ve şimdilik yeterli seviyede olan pas dağıtımıyla 'top class' bir stoper görüntüsü çiziyor. U-20 takımının da kaptanlığını yapıyor ve bu, liderlik özelliklerinin de ne kadar üst seviyede olduğunun bir göstergesi. 18 yaşındaki bir oyuncunun, 19 ve 20 yaşındaki takım arkadaşlarına kaptanlık yapması, önemli bir ayrıntı.

Avrupa kulüplerinin şimdiden dikkatini çekse de, kulübü turnuva öncesi satmaya yanaşmıyor İgor'u. Leverkusen'in 5 milyon euro'luk teklifini direkt olarak reddeden Universidad, oyuncusunu turnuva sonrası bol sıfırlı bir fiyata gönderecektir Avrupa'ya.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder