28 Mart 2012 Çarşamba

Ligue 1'in yükselen değeri: Olivier Giroud

Bu sene herhalde Ligue 1'de Montpellier'nin çıkışını bilmeyen yoktur. Aslında Fransa'da son yıllarda ' bu sene mütevazı takımlardan hangisi kafaya oynar ' klişesinin son ürünü Montpellier. Bunu iki sene önce yine yapsalar da, bu seneki bir başka. Bu haftasonu da liderliği devraldılar PSG'den ve oldukça iddialılar şampiyonluk yolunda. İddialı olmalarının en büyük sebeplerinden biri de, 25 yaşındaki 1.92 lik dev golcü Giroud.. Şu ana kadar 18 gol atarak gol krallığında lider durumda bulunan dev Fransız, bunun sinyallerini daha önce gösterdiği alt lig performanslarıyla vermişti. 2005'te Grenoble Foot'ta başlayan kariyeri, kiralık olarak Istres'te devam ettiğinde daha 20'li yaşlarındaydı. 14 golü filelere gönderdikten sonra haliyle dikkatleri üzerine çekti, ancak Ligue 1'den değil yine de. Tours, Grenoble'dan Giroud'nun bonservisini aldığında Fransız golcü için önemli bir zıplama tahtası olacağını biliyor muydu acaba?

Tours'ta ilk sezonunda iyi oynasa da, asıl patlamayı 2009-2010 sezonunda yaptı. Ligue 2 gibi maçların oldukça kısır geçtiği bir ligde,21 golü rakip filelere göndererek gol kralı olmak kolay bir iş olmasa gerek. Olivier Giroud, sezon içerisinde golleri sıralarken, devre arasında Montpeiller'nin ilgisini çekti. 4.7 M Euro'ya Giroud ile sözleşme imzaladı Montpeiller ancak devre arası değil de sezon sonu için anlaştı Tours ile. Bunun nedeni büyük ihtimalle iyi giden takımı bozmamaktı. Zira o aralar Camara-Montano-Tino Costa triosu iyi taşıyordu takımı. Ligue 2'yi  gol krallığıyla geçtikten sonra 2010-2011 sezon başında Montpeiller'ye katıldı Giroud. İlk sezonunda 12 gol atsa da, takımı ligi 14.sırada bitirdi.  Bu sezon ise şu ana kadar 18 gol attı Giroud ve ne kadar isabetli bir transfer olduğunu gösterdi. Ait Fana-Belhanda, zaman zaman Utaka'nın da yardımıyla takımın skor yükünü çeken yegane isim Giroud. Boyuna rağmen iyi tekniği ve son vuruşlardaki becerisi harikulade. Ayrıca sahada sakin kalabiliyor, özellikle son vuruşlarda heyecan yaptığını daha görmedim. Boyuyla orantılı olarak kafa toplarında da oldukça hakim. Boyunun yanında oldukça da kalıplı bir oyuncu Giroud. Oyun tarzını daha çok Vieri'ye benzetmemle beraber, tip olarak da benzemiyor değil açıkçası. Ara sıra 'Fransa'nın Vieri'si' diyesim geliyor bu dev golcüye. Gol yollarında ne kadar başarılı olduğu belli. Ancak attığı 18 golün yanında 8 de asist yapması, takım oyununa yatkın ve bencillikten uzak olduğunun bir göstergesi gibi. Emre Utkucan üstadın ' Adamım Giroud' diye söz etmesi pek de şaşırtıcı olmasa gerek böyle bir golcü için.
Fransa'da yıldızlaşan her oyuncunun ve özellikle her Fransızın adı illa Arsenal ile geçer. Nitekim geçmeye devam ediyor da. Ancak Arsenal'in yanında dev Fransız'ı isteyenler arasında Aston Villa, Newcastle, Liverpool, Bayern Munih, Juventus gibi kulüpler de mevcut. Hatta Liverpool'un Giroud için 15 Milyon Euro'yu gözden çıkardığı söyleniyor. Kulüp daha önce satmayacağını söylese de( ki Fransa kulüplerinin 'satmayacağız' demesi, sadece fiyatı arttırmaya yönelik bir harekettir), daha sonra 16 Milyon Euro'yu getirenin Giroud'yu alacağını salık verdi. Naçizane fikrim, Giroud'nun şu an en kolay forma şansı bulacağı büyük takım Liverpool olacağı yönünde. Bu sene gol yollarında büyük sıkıntı çeken kırmızılara ilaç gibi gelecektir Giroud. Aston Villa ve Newcastle için zaten biçilmiş kaftan olmakla beraber, Liverpool ile daha da yıldızlaşacağını düşünüyorum. Liverpool'un bu sezon son vuruş yetersizliğinden dolayı evinde kaybettiği puanları, gelecek sezon Giroud ile en aza indirgeyeceğine şüphem yok. Tabi ki eğer Giroud, Liverpool'a giderse..

1 yorum: